تکنولوژی تولید چدنهای نشکن استمپر شده قابل ماشینکاری (MADI)

تکنولوژی تولید چدنهای نشکن استمپر شده قابل ماشینکاری (MADI)

چکیده

چدن نشکن آستمپر به عنوان ماده مهندسی جدید، جایگاه خاصی را در صنایع بویژه صنعت خودرو به خود اختصاص داده است. ولی سختی بالا باعث کاهش قابلیت ماشینکاری و افزایش هزینه های تولید این خانواده از مواده شده است. در پژوهش حاضر هدف، بررسی اثر عناصر آلیاژی نظیر منگنز، سیلسیم و همچنین فرآیند عملیات حرارتی شامل دما و زمان عملیات آستینه کردن و عملیات آستمپرینگ، روی چدن نشکن آستمپر قابل ماشینکاری می باشد. در این راستا بر پایه آزمایش های مکانیکی و متالوگرافی مشاهده شد که با انتخاب 1/0-2/0 درصد وزنی منگنز، 8/2-3 درصد وزنی سیلسیم، 15/0-25/0 درصد وزنی مولیبدن، 6/0-8/0 درصد وزنی مس و 9/0-1 درصد وزنی نیکل از یک طرف و اجرای عملیات آستینه کردن در دمای 820-850 درجه سانتیگراد به مدت زمان 30-60 دقیقه و عملیات آستمپرینگ در دمای 390-400 درجه سانتیگراد به مدت زمان 30-60 دقیقه، دستیابی به سختی 240 برینل، ازدیاد طول نسبی 14 درصد، استحکام کششی 890 مگاپاسکال و استحکام تسلیم 690 مگاپاسکال، عملی می شود.

در مقاله حاضر، رفتار سایشی چدن های نشکن آستمپرشده (ADI) به همراه مکانیزم های سایشی غالب که در تحقیقات انجام شده در دو دهه اخیر گزارش شده، مرور و مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. چدن های ADI به دلیل ارائه خواص مطلوب و هزینه تولید پایین تر نسبت به فولاد، مورد توجه صنایع قرار گرفته است. از بین خواص می توان به مقاومت سایشی بالای آنها اشاره نمود. مکانیزم غالب در سایش این چدن ها، مکانیزم ورقه ای شدن در اثر تغییرشکل پلاستیکی گرافیت ها از کروی به بیضوی، اشاعه ترک از محل تمرکز تنش و ایجاد حفره های بزرگتر از طریق کنده شدن گرافیت ها می باشد. با کاهش دمای آستمپر، انتخاب بهینه زمان آستمپر، افزایش سختی سطوح درگیر، افزایش ظرافت ساختار آسفریتی زمینه، کاهش سرعت انجماد، کارسخت شدن فاز فریتی، افزایش میزان آستنیت باقیمانده با محتوای کربن بالا در دمای محیط، مقاومت سایشی این نوع چدن ها افزایش می یابد. تولید چدن های نشکن آستمپر کاربیدی (CADI) با استفاده از عناصر آلیاژی کاربیدزا و نیز با استفاده از مبردگذاری (ACDI)، راهکار دیگری برای نیل به این منظور است.

ادامه ی مطلب ...

برای دسترسی به ادامه ی مطلب، باید عضو سایت بشوید.
هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است.
ارسال نظر برای این مطلب غیر فعال شده است!